Siirry pääsisältöön

RAAKA-AINEET JA KIRJOJEN KIERRÄTYS


Asiasanoja: antikvariaatti, kirja, kierrätys, e-kirja, maametalli, Kiina, paperi, raaka-aine, näyttö, kirjasto, teknologia, teollisuus

Kaikki litteät näytöt, joita on televisioissa, tableteissa, matkapuhelimissa ja monissa muissa kannettavissa laitteissa ja teknologian tuotteissa, autot mukaan lukien, joissa on litteä näyttöruutu, tarvitsevat raaka-aineekseen harvinaisia maametalleja, joiden suurin tuottajamaa on Kiina.

Kaikki perinteiset kirjat ja printtimedia tarvitsevat valmistusaineekseen paperia, jonka raaka-aine on suurimmaksi osaksi puusta saatu puukuitu. Kierrätyspaperia käytetään, mutta uusiopaperin käyttö on vieläkin melko marginaalista verrattuna uuden paperin käyttöön. Yritykset kehottavat välttämään turhaa paperin käyttöä neuvomalla työntekijöitään ja asiakkaitaan ottamaan tulosteet vain dokumenteista, joista tarvitaan välttämättä paperinen kappale.

Harvinaisia maametalleja tarvitsevien litteiden näyttöjen tuotanto kasvaa nopeasti. Litteät näytöt ovat tarpeen mm. e-kirjojen lukemiseen tarkoitetuissa lukulaitteissa.

Myös lukuisat muut teknologian haarat ovat riippuvaisia harvinaisista maametalleista. Fyysikon ja tiedetoimittajan Jarmo Walleniuksen artikkelissa Kemia-lehdessä 1/2012 Harvinaiset maametallit pyörittävät maailmaa, yksilöidään havainnollisesti mitä alkuaineita missäkin teollisuuden tuotteessa tarvitaan.


Kirjat ovat häviämätöntä kulttuuriperintöä, jota ei siinä muodossa kuin joskus julkaistut, loppuunmyydyt teokset sisältävät, saa enää muuten kuin lukemalla kirjan. Antikvariaatit kierrättävät kirjoja. Sama kirja kulkee useiden käsien kautta ja jokaisen kirjan sisältö siirtyy yhä uusien lukijoiden kulttuuriseksi pääomaksi. Antikvariaateista saa kirjoja, joita ei ole digitaalisessa muodossa saatavana. Kirjastot kierrättävät kirjoja lainaamalla samoja kirjoja kymmenille tai ehkä sadoille lukijoille ennen paperisen kirjan väistämätöntä loppuun kulumista.

Antikvariaateista voi saada korvaavan teoksen myös kirjastolainaukseen, kun monimutkainen byrokratia sallii täydennysostot. Klassikoiden ja suosikkiteosten jotkin painokset pääsevät näin jälleen uusien lainaajien ja sukupolvien ulottuville.

Kommentit

 1. Hienoa Terho, että puhut perinteisten kirjojen puolesta. Edes jotkut asiat tässä ihmeellisessä nykymaailmassa on onneksi vielä ennallaan. Parasta sinne antikvariaattiin teille.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Miska kannustavasta ja rohkaisevasta kommentista! Ilo havaita, että perinteisen kirjan puolesta puhuminen puhuttelee. Toivotan parasta myös sinne päin.

  VastaaPoista
 3. Hieno, että nostit tämän puolen esiin - oikeiden kirjojen kierrätyksen puolesta!!

  VastaaPoista
 4. Kirjoja joutuu kaatopaikalle, paperinkeräykseen kannet irroitettuina ja energiajätteeksi monesti liian herkästi, kun kirjoista kiinnostumattomat perikunnat eivät viitsi/jaksa huolehtia arvokkaistakin perityistä teoksista. Antikvariaatit ovat avainasemassa kirjojen pelastusasemina. Useat antikvariaatit vain ovat tukehtumassa kirjohin ja moni jo tukehtunut ja kuollut pois, koska useimmat pienet divarit toimivat yhden hengen voimin eivätkä voi ottaa vastaan kuin hyvin rajallisesti ja valikoidusti tarjottuja kirjaeriä. Useiden antikvariaattien on kieltäydyttävä kymmenistäkin tarjotuista kuolinpesän kotikirjastoista alan heikon kannattavuuden ja vähän työvoiman vuoksi. Kuolinpesien ja ulkomaille muuttajien kotikirjastot olisikin tutkittava huolellisesti, mutta siihen ei kenelläkään ole resursseja eikä aikaa. Vastuu kirjoista on niiden kulloisellakin haltijalla.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Maakunta ja sote-kokonaisuus ei parane virheet hyväksyen!"

Soten taustalla runnotaan heikennyksiä luonnon- ja ympäristönsuojeluun. Tälle asialle on jäänyt mediassa kirpuntila. Sote on vienyt kaiken huomiomme. Oikea troijalainen!

Maakuntauudistuksen ja perustettavan Luova-viraston mukana on tulossa selvä vesitys ympäristönsuojeluun, ns. normin purkuna. Tästä eivät ole huolestuneet vain viherpipertäjät ja oppositiopoliitikot, vaan myös oikeusoppineet.
Julkisuudessa ministerit ovat esitelleet aluehallintovirastoihin kertyneet lupahakemuspinot, päätösten pitkät odotusajat ja sitten vielä päätöksistä valittavat ely-keskukset. Meille on piirretty kuva, jossa ely-keskukset vain haittaavat yrittäjiä.
Ely-keskusten lakisääteinen tehtävä on valvoa ympäristön yleistä etua. Ne ovat kaikkien kansalaisten jasuomalaisen luonnon asialla, mutta varsin varoen, virkamiesmäisesti. Päätöksissä olevista selkeistä virheistä ja laittomuuksista ely-keskuksen on siis virkansa puolesta valitettava.
Oikeusvaltiossa laillisuusvartija on oltava myös lupaviranomaisella. Täm…