Siirry pääsisältöön

RAAKA-AINEET JA KIRJOJEN KIERRÄTYS


Asiasanoja: antikvariaatti, kirja, kierrätys, e-kirja, maametalli, Kiina, paperi, raaka-aine, näyttö, kirjasto, teknologia, teollisuus

Kaikki litteät näytöt, joita on televisioissa, tableteissa, matkapuhelimissa ja monissa muissa kannettavissa laitteissa ja teknologian tuotteissa, autot mukaan lukien, joissa on litteä näyttöruutu, tarvitsevat raaka-aineekseen harvinaisia maametalleja, joiden suurin tuottajamaa on Kiina.

Kaikki perinteiset kirjat ja printtimedia tarvitsevat valmistusaineekseen paperia, jonka raaka-aine on suurimmaksi osaksi puusta saatu puukuitu. Kierrätyspaperia käytetään, mutta uusiopaperin käyttö on vieläkin melko marginaalista verrattuna uuden paperin käyttöön. Yritykset kehottavat välttämään turhaa paperin käyttöä neuvomalla työntekijöitään ja asiakkaitaan ottamaan tulosteet vain dokumenteista, joista tarvitaan välttämättä paperinen kappale.

Harvinaisia maametalleja tarvitsevien litteiden näyttöjen tuotanto kasvaa nopeasti. Litteät näytöt ovat tarpeen mm. e-kirjojen lukemiseen tarkoitetuissa lukulaitteissa.

Myös lukuisat muut teknologian haarat ovat riippuvaisia harvinaisista maametalleista. Fyysikon ja tiedetoimittajan Jarmo Walleniuksen artikkelissa Kemia-lehdessä 1/2012 Harvinaiset maametallit pyörittävät maailmaa, yksilöidään havainnollisesti mitä alkuaineita missäkin teollisuuden tuotteessa tarvitaan.


Kirjat ovat häviämätöntä kulttuuriperintöä, jota ei siinä muodossa kuin joskus julkaistut, loppuunmyydyt teokset sisältävät, saa enää muuten kuin lukemalla kirjan. Antikvariaatit kierrättävät kirjoja. Sama kirja kulkee useiden käsien kautta ja jokaisen kirjan sisältö siirtyy yhä uusien lukijoiden kulttuuriseksi pääomaksi. Antikvariaateista saa kirjoja, joita ei ole digitaalisessa muodossa saatavana. Kirjastot kierrättävät kirjoja lainaamalla samoja kirjoja kymmenille tai ehkä sadoille lukijoille ennen paperisen kirjan väistämätöntä loppuun kulumista.

Antikvariaateista voi saada korvaavan teoksen myös kirjastolainaukseen, kun monimutkainen byrokratia sallii täydennysostot. Klassikoiden ja suosikkiteosten jotkin painokset pääsevät näin jälleen uusien lainaajien ja sukupolvien ulottuville.

Kommentit

 1. Hienoa Terho, että puhut perinteisten kirjojen puolesta. Edes jotkut asiat tässä ihmeellisessä nykymaailmassa on onneksi vielä ennallaan. Parasta sinne antikvariaattiin teille.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Miska kannustavasta ja rohkaisevasta kommentista! Ilo havaita, että perinteisen kirjan puolesta puhuminen puhuttelee. Toivotan parasta myös sinne päin.

  VastaaPoista
 3. Hieno, että nostit tämän puolen esiin - oikeiden kirjojen kierrätyksen puolesta!!

  VastaaPoista
 4. Kirjoja joutuu kaatopaikalle, paperinkeräykseen kannet irroitettuina ja energiajätteeksi monesti liian herkästi, kun kirjoista kiinnostumattomat perikunnat eivät viitsi/jaksa huolehtia arvokkaistakin perityistä teoksista. Antikvariaatit ovat avainasemassa kirjojen pelastusasemina. Useat antikvariaatit vain ovat tukehtumassa kirjohin ja moni jo tukehtunut ja kuollut pois, koska useimmat pienet divarit toimivat yhden hengen voimin eivätkä voi ottaa vastaan kuin hyvin rajallisesti ja valikoidusti tarjottuja kirjaeriä. Useiden antikvariaattien on kieltäydyttävä kymmenistäkin tarjotuista kuolinpesän kotikirjastoista alan heikon kannattavuuden ja vähän työvoiman vuoksi. Kuolinpesien ja ulkomaille muuttajien kotikirjastot olisikin tutkittava huolellisesti, mutta siihen ei kenelläkään ole resursseja eikä aikaa. Vastuu kirjoista on niiden kulloisellakin haltijalla.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä.".

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä. Kulttuurivihamielisyyden ja ylimielisyyden osoitus [Helsingin] kaupungin virkamiehiltä."
Alueen merkittävin antikvariaatti sulki lopullisesti ovensa sunnuntaina 10.12.
On valitettavaa, että perinteikäs Senaatintorin Antikvariaatti joutuu lopettamaan toimintansa vuokrankorotuksen vuoksi. Asiasta on uutisoinut mm. Kansan Uutiset verkkosivuillaan 8.12.2017:”Vuokrankorotus oli liikaa – vuonna 1985 perustettu Senaatintorin Antikvariaatti lopettaa sunnuntaina Seppo Hiltusen työtä jatkanut Terho Nikulainen sanoo Torikortteleiden luonteen muuttuvan nyt totaalisesti.”Kai Hirvasnoro 8.12.2017/Kansan Uutiset
1.1.2018 vuokrankorotuksesta on todettava, että liikkeen edellinen omistaja Hiltunen olisi myös lopettanut myymälänsä, jos vuokraa olisi korotettu yhtä paljon kuin uutinen mainitsee Helsingin kaupungin korottavan Senaatintorin antikvariaatin vuokraa ja hän olisi väl…