Siirry pääsisältöön

YLEISÖKESKUSTELUT JA AJATUKSIA NIIDEN ESIIN NOSTAMISTA PERUSKYSYMYKSISTÄ: HENGELLINEN JATKUMO JA UUDISTUMINEN

Asiasanoja: hengellinen perussivistys, kulttuurinen jatkumo, kirkko, kirkosta eroaminen, yleisökeskustelu
Olen poiminut seuraaviin seitsemään kohtaan tapahtumakutsut 2010 - 2012 järjestämistäni yleisökeskusteluista, joista kuusi järjestettiin Arkadia International Bookshopissa [ns. Vanhassa Arkadiassa Pohj. Hesperiankadulla] ja yksi Punavuoren Ahvenen [olutravintola] kabinetissa. Keskustelijoita näihin tuli kaikkiaan 8 - 35 aihealueista kiinnostunutta henkilöä. Hakasulkeisiin olen liittänyt lisätietoja.


Kirkon jäsen kannattaa olla, vaikka ei uskoisi "kuten kirkko uskoo". Kirkosta eroaminen merkitsee kannatusmaksujen vähenemistä. Kirkko tuottaa palveluinaan seurakunnallista hengellistä elämää,  luo uutta ja pitää keskiössä rukouselämän. Tällä tarkoitan jokapäiväistä ihmiselle luontaista kosketusta perinteiseen hengelliseen elämään, joka on jatkunut vuosisatojen ajan, maailmanlaajuisesti kaksi vuosituhatta sellaisena kuin sen nykyään tunnemme. Miten voimme ymmärtää isovanhempiamme, jos emme tiedä, miten he ajattelivat asioista? Hengellinen jatkumo on osa maailmanlaajuista kulttuuria ja inhimillistä sivistystä ylläpitävää jatkumoa.


1.  MIKSI SUOMESSA VASTUSTETAAN KIRKKOA? Keskustelijoina pastori Arto Antturi, Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta ja Jori Mäntysalo Tampereen Vapaa-ajattelijoista.

Kirkko on kauttaaltaan hyvää tekevä instituutio. Vapaa-ajattelijoiden liitto on kuitenkin kohdistanut kirkonvastaisen kampanjoinnin ja www.eroakirkosta.fi - sivustonsa Suomen kansankirkoksi nimettyyn luterilaiseen kirkkoon, jonka tärkeimpänä toiminta-ajatuksena kuten kirkkokuntien yleensäkin, on pitää yllä hengellistä sivistystä. Siellä missä hengellinen perussivistys katsotaan tarpeelliseksi, kirkon vastustamiselle ei ole rationaalista perustetta. Kirkon vastustamisen myötä sanotaan hyvästit länsimaiselle sivistykselle ja kyseenalaistetaan ihmisen hengellinen, sielullinen ja ruumiillinen kokonaisuus.

2.
Tuesday 5.10. at 6pm: Juhani “Junnu” Aaltonen puhuu uskostaan ja keskustelee Kirsi Nikulaisen kanssa aiheesta TARVITAANKO SUOMESSA KIRKKOA? 
Kysymykseen on vastaamassa Suomen jazzmuusikoiden parhaimmistoon kuuluva Juhani “Junnu” Aaltonen (s. 1935). [Aaltonen soittaa nykyisin paljon ylistysmusiikkia useissa kokoonpanoissa ja levyttää sitä.]

Hän soittaa huiluja ja saksofoneja yhtyeessään Juhani Aaltonen Quartet sekä useiden jazzin huippunimien kanssa niin sessioissa kuin festivaaleilla. Hän soitti instrumenttejaan Suomen yhdessä tunnetuimmista progressiivista rockia esittävässä yhtyeessä, Tasavallan Presidentissä alkuperäiskokoonpanossa mm. kitaravirtuoosi Jukka Tolosen kanssa, joka oli yhtyeen perustajajäsen. Juhani Aaltonen jätti yhtyeen sen levytettyä ensilevynsä, koska hänellä oli runsaasti esiintymisiä ja studiosessioita. Hän liittyi yhtyeen comeback-kokoonpanoon, joka teki esiintymiskiertueen ja julkaisi studioalbumin vuonna 2006. Suomen Jazzliitto myönsi hänelle Yrjö-palkinnon jo vuonna 1968. Palkinto myönnetään vuosittain parhaille jazzmuusikoille. Hän sai säveltaiteen valtionpalkinnon 2009. Juhani Aaltonen on toiminut jazzmuusikkona 1950-luvun lopulta. Hän opiskeli huilun soittoa Sibelius-Akatemiassa sekä Berklee College of Music’issa Bostonissa Yhdysvalloissa. Hän säveltää ja esittää nykyisin myös hengellistä musiikkia. Hän soittaa jazzkvartetteineen tämän vuoden marraskuun 6. päivänä Tampere Jazz Happeningissa, ja esiintyi Suomenlinnan Viapori Jazzissa elokuussa.


Kirsi Nikulainen on tuntenut Juhani Aaltosen vuodesta 1969, jolloin yhtye Tasavallan Presidentti perustettiin.


Juhani Aaltonen alustaa keskustelunaiheesta, jonka jälkeen Kirsi Nikulainen keskustelee hänen kanssaan nykynäkymistä ja haastattelee häntä. Haastattelun jälkeen yleisölle varataan jonkin verran aikaa muutaman kysymyksen esittämiseen aiheesta. Vaikka käytettävissä oleva aika ei varmaankaan riitä kaikkien mieleen nousseiden kysymysten esittämiseen, älkää silti epäröikö esittää niitä Juhani Aaltoselle!

Näitä ARKADIA KESKUSTELEE USKOSTA -keskusteluja seuraamaan ovat tervetulleet niin uskovat kuin ateistit, uskonnottomat, agnostikot, kirkon jäsenet ja kirkkoon kuulumattomat!

[Yksi viidestä keskustelustani järjestettiin aikatauluongelman vuoksi olutravintola Punavuoren Ahvenen kabinetissa. Kappalainen Arto Antturin ja International Bookshopin kalentereista ei löytynyt yhteistä vapaata aikaa. Kummatkin ovat jatkuvasti varattuja. International Bookshopiin pitää nykyisin jo varata aika kaksi kuukautta ennen tapahtumaa [Nykyisin kolme kuukautta ennen - ns. Uuteen Arkadiaan Nervanderinkadulla]. Tuohon sarjani kolmanteen keskusteluun yritin varata Arto Antturillekin sopivan ajan vain kuukautta ennen, mutta kaikki päivät oli buukattu jo täyteen Ian'in liikkeessä. Myöhempi ajankohta olisi vienyt tapahtuman liian lähelle joulua ja joulukonsertteja, joissa itsekin esiinnyin.]

3.
[Lähetin oheisen kutsun sähköpostirinkiläisilleni Punavuoren keskusteluun:]

"Subject: Muistukkeeksi seuraavasta keskustelusta:
PUNAVUORI KESKUSTELEE USKOSTA ti 30.11. klo 18:00 - 20:00, paikka olutravintola Punavuoren Ahven Punavuorenkatu 12:ssa Albertin- ja Punavuorenkadun kulmauksessa.

PERHEET JA LAPSET TÄMÄN PÄIVÄN KIRKOSSA. Keskustelu järjestetään kabinetissa erillään ravintolasalista. Sinne löytää, kun kävelee ulko-ovesta baaritiskin ohi oikealle. Baaritiskin jälkeen vasemmalle käännyttäessä löytyy ovi kabinettiin. Alustajana puhuu Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila ja hänen kanssaan keskustelemassa Arto Antturi."


4.
Keskustelusarjan ARKADIA KESKUSTELEE USKOSTA neljännessä tilaisuudessa Elisabeth Clement puhuu aiheenaan PYHYYS JOKAPÄIVÄISESSÄ ELÄMÄSSÄ. Hän on Helsingin Englantilaisen koulun englannin opettaja. Hänen kanssaan keskustelee Vanhan kirkon kappalainen Arto Antturi Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnasta.

Keskustelunaiheeseen voivat kytkeytyä niin luterilaiset kuin katolilaiset (ja kaikki kristityt). Miten löytää Jumala päivittäisissä toiminnoissa: työpaikalla, perhe-elämässä, harrastuksissa ja vapaa-aikana. “Elämän ykseys” merkitsee elämistä ja toimimista oman uskon mukaisesti, ilman elämän jakautuneisuutta Jumalalle omistettuun ja maailmalliseen (sanan negatiivisessa merkityksessä). Niin että olemme yhtälailla kristillisiä maanantai-aamuna töissä kuin sunnuntaina kirkossa.

On tietenkin olemassa katolinen teologinen näkemys työnteon pyhyydestä, joka liittyy siihen että meille on suotu armo saada vastaanottaa sakramentit.
Tästä on katolisessa Katekismuksessa http://www.scborromeo.org/ccc/para/2427.htm

Jokapäiväisen elämän pyhityksestä on Josemaria Escriva de Balaguerin teoksissa kuten Friends of God, saarna “Working for God”: http://www.escrivaworks.org/book/friends_of_god-chapter-4.htm
ja saarna “Towards Holiness” samassa teoksessa:
http://www.escrivaworks.org/book/friends_of_god-chapter-18.htm
ja teoksessa Conversations with Josemaria Escriva de Balaguer, saarna “Passionately Loving the World”
http://www.escrivaworks.org/book/conversations-contents-8.htm


5.
Keskustelu keskiviikkona 20.4. 6pm at Arkadia Bookshop. Paavalin srk:n kirkkoneuvoston jäsen Matti Linnanahde ja Vanhan kirkon kappalainen Arto Antturi Tuomiokirkkoseurakunnasta keskustelevat aiheesta KIRKON JULKISUUSKUVA TÄNÄÄN.
Matti Linnanahde on kiinnittänyt luottamustoimessaan Paavalin seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsenenä huomiota kirkon julkisuuskuvaan ja millaisen viestin se antaa kirkon toiminnasta, “onko toiminta riittävän matalakynnyksistä ja jokaiselle avointa?” Hän on kysellyt myös, millä tavalla maallikkonäkökulmia saataisiin julkisuuteen ja miten kirkon ja uskonnon merkitystä voitaisiin kuvata arkisesti kirkon jäsenen näkökulmasta? Lähde: Paavalin srk:n seurakuntaneuvoston kokouspöytäkirja 24.4.2007.

Matti Linnanahdetta kiinnostaa myös kysymys siitä, miten seurakuntalaisten tietoisuuteen saataisiin kirkon tekemä yhteiskunnallinen työ, avustamistoiminta ja diakonian puitteissa tapahtuva työ heikompiosaisten parissa. Lähde: Paavalin srk:n seurakuntaneuvoston pöytäkirja 29.5.2007.

Kysymykset ovat yhä ajankohtaisempia ja Matti Linnanahde päivittää aihepiiriä.6.
Keskustelu 15.5.2012
Tuesday 15.5 at 6pm: TALK ON RAISING AND EDUCATING CHILDREN
You are invited to a discussion about raising and educating children with Kirsti Lonka on Tuesday 15.5 at 6pm.

She will be interviewed by Heidi Finnilä, journalist at YLE FEM.
Kirsti Lonka conducts also talks about education and pedagogics at Tiedekulma http://blogs.helsinki.fi/wdc-2012/2012/04/tiedekulmassaheratetaan-intohimo-oppimiseen/
The talk will be in Finnish and questions can be asked in English and Swedish.
All are welcome to join the talk.
Warm regards,
Ian www.arkadiabookshop.fi

-Entrance is free and green tea will be offered. A donation of €2 (or more!) to fund the event is suggested and would be most welcome.
Tervetuloa keskustelemaan kasvatuksesta, koulutuksesta, kasvatuksen perusasioista ja siitä, että ne voivat tapahtua optimistisessa hengessä. Kirsti Lonkaa haastattelee FST Yle 5:n toimittaja Heidi Finnilä. Tätä tapahtumaa ei televisioida eikä sitä voi nähdä suorana internetissä eikä sitä tallenneta myöhemmin katseltavaksi [Toisin kuin prof. Kirsti Longan Tiedekulman keskustelut!]

Kirsti Lonka keskustelee Helsingin yliopiston Tiedekulmassa http://blogs.helsinki.fi/wdc-2012/2012/04/tiedekulmassa-heratetaan-intohimo-oppimiseen/ koulutuksesta ja pedagogiikasta ja keskustelut on nähtävissä suorana internet-lähetyksenä Thinkwall’issa osoitteessa http://www.helsinki.fi/thinkwall/ Lapsesta käsin on artikkelikokoelma erilaisista kasvatussuuntauksista historiassa ja nykyisessä koulumaailmassa. Kirsti Longan artikkeli teoksessa on ‘Oppiminen ja opetus tulevaisuudessa: bulimiaoppimisesta hyvään oppimiseen’.

Keskustelu on suomenkielinen ja kysymyksiä voidaan esittää englanniksi ja ruotsiksi.7.
Keskustelu 14.8.2012

You are invited to 'HENGELISEN VARHAISKASVATUKSEN JA KOULUN USKONTOKASVATUKSEN NÄKYMIÄ SUOMESSA' by Päivi Yli-Korpela and Pauli Hynninen on Tuesday 14.8 at 6pm at Old Arkadia (Pohjoinen Hesperiankatu 9).

Päivi Yli-Korpela from the Cathedral Parish of Helsinki and Pauli Hynninen, primary school teacher from Espoo will speak about early childhood and school spiritual education in Finland. The talk will be moderated by Terho Nikulainen.

Tervetuloa keskustelemaan hengellisestä varhaiskasvatuksesta ja opetuksesta Suomessa. Varhaiskasvatuksen työalajohtaja Päivi Yli-Korpela Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnasta ja alakoulun opettaja Pauli Hynninen puhuvat mm. seurakuntien pyhäkoulutyöstä ja koulun vastuusta ja mahdollisuuksista hengellisessä ja eettisessä kasvatustyössä.

http://www.evl-slk.fi/kirkon_varhaiskasvatus

http://www.docstoc.com/docs/81083987/PERUSKOULUN-USKONNONOPETUKSEN-TAVOITTEET-JA-SIS%C3%84LL%C3%96T

http://www.vapaa-ajattelijat.fi/pohjois-savo/tietoa/oikeustietoa/et.html

The talk will be in Finnish.

Welcome! Join the discussion and don’t hesitate to express your opinion in full!

Warm regards,

Ian
www.arkadiabookshop.fi

- Entrance is free and green tea will be served. A donation of €2 (or more!) is suggested and would be very welcome.


*********************

Aiheet ovat jatkuvasti ajankohtaisia ja vuosi vuodelta tärkeämpiä. Kristillinen usko on voima, jota ei kannata aliarvioida, eivätkä keskustelijat yllä listatuissa keskusteluissa aliarvioineet sitä, mutta vasta-argumentteja tottakai esiintyi. Sitä keskustelu on. Perusteluja ja vastaperusteluja. Käsitykset eroavat uskonharjoituksen muotojen osalta mutta kaikki olemme yhtä riippuvaisia luonnosta kuin siitä mihin uskomme. Aurinko nousee aamulla, on aika suosittu yksittäinen seikka uskon kohteena. Uskomme luontoon ja kuka mihinkin. Itse uskon kristillisesti perusteltavaan elämään ja elämään itseensä. Uskon myös, että ne jotka eivät usko samalla tavoin kuin minä, uskovat tavalla, joka on kunkin omassa ideologisessa idiosynkrasiassa relevantti tapa.

Jokaisen kulttuurin oma tapa uskoa keskeisiin arvoihinsa on kulttuurien keskeinen rakentava ja uutta luova voima, jonka uudistuminen on välttämätöntä eli kuten jokaisen yksilön jokapäiväinen uudistuminen yöunen aikana on välttämätöntä ihmisyksilön kasvulle täysikasvuiseksi ja yksilön elämälle täysikasvuisena ihmisenä, joka ei jauha samaa vanhaa, kuhunkin hetkeen ja tilanteeseen sovittamatonta ajatusmalliaan ja vaadi muitakin uskomaan siihen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Maakunta ja sote-kokonaisuus ei parane virheet hyväksyen!"

Soten taustalla runnotaan heikennyksiä luonnon- ja ympäristönsuojeluun. Tälle asialle on jäänyt mediassa kirpuntila. Sote on vienyt kaiken huomiomme. Oikea troijalainen!

Maakuntauudistuksen ja perustettavan Luova-viraston mukana on tulossa selvä vesitys ympäristönsuojeluun, ns. normin purkuna. Tästä eivät ole huolestuneet vain viherpipertäjät ja oppositiopoliitikot, vaan myös oikeusoppineet.
Julkisuudessa ministerit ovat esitelleet aluehallintovirastoihin kertyneet lupahakemuspinot, päätösten pitkät odotusajat ja sitten vielä päätöksistä valittavat ely-keskukset. Meille on piirretty kuva, jossa ely-keskukset vain haittaavat yrittäjiä.
Ely-keskusten lakisääteinen tehtävä on valvoa ympäristön yleistä etua. Ne ovat kaikkien kansalaisten jasuomalaisen luonnon asialla, mutta varsin varoen, virkamiesmäisesti. Päätöksissä olevista selkeistä virheistä ja laittomuuksista ely-keskuksen on siis virkansa puolesta valitettava.
Oikeusvaltiossa laillisuusvartija on oltava myös lupaviranomaisella. Täm…