Siirry pääsisältöön

KIRJOJEN KIERRÄTYS ON ANTIKVARIAATTIEN JA KIRJASTOJEN ANSIOTA

 Raaka-aineet ja kirjojen kierrätys (julk. 1.5.2014)

Asiasanoja: antikvariaatti, e-kirja, Kiina, kirjastot, maametallit, näyttö, paperi, raaka-aine, teknologia, teollisuus

Kaikki litteät näytöt, joita on televisioissa, tableteissa, matkapuhelimissa ja monissa muissa kannettavissa laitteissa ja teknologian tuotteissa, autot mukaan lukien, joissa on litteä näyttöruutu, tarvitsevat raaka-aineekseen harvinaisia maametalleja, joiden suurin tuottajamaa on Kiina.

Kaikki perinteiset kirjat ja printtimedia tarvitsevat valmistusaineekseen paperia, jonka raaka-aine on suurimmaksi osaksi puusta saatu puukuitu. Kierrätyspaperia käytetään, mutta uusiopaperin käyttö on vieläkin melko marginaalista verrattuna uuden paperin käyttöön. Yritykset kehottavat välttämään turhaa paperin käyttöä neuvomalla työntekijöitään ja asiakkaitaan ottamaan tulosteet vain dokumenteista, joista tarvitaan välttämättä paperinen kappale.

Harvinaisia maametalleja tarvitsevien litteiden näyttöjen tuotanto kasvaa nopeasti. Litteät näytöt ovat tarpeen mm. e-kirjojen lukemiseen tarkoitetuissa lukulaitteissa.

Myös lukuisat muut teknologian haarat ovat riippuvaisia harvinaisista maametalleista. Fyysikon ja tiedetoimittajan Jarmo Walleniuksen artikkelissa Kemia-lehdessä 1/2012 Harvinaiset maametallit pyörittävät maailmaa, yksilöidään havainnollisesti mitä alkuaineita missäkin teollisuuden tuotteessa tarvitaan.


Kirjat ovat häviämätöntä kulttuuriperintöä, jota ei siinä muodossa kuin joskus julkaistut, loppuunmyydyt teokset sisältävät, saa enää muuten kuin lukemalla kirjan. Antikvariaatit kierrättävät kirjoja. Sama kirja kulkee useiden käsien kautta ja jokaisen kirjan sisältö siirtyy yhä uusien lukijoiden kulttuuriseksi pääomaksi. Antikvariaateista saa kirjoja, joita ei ole digitaalisessa muodossa saatavana. Kirjastot kierrättävät kirjoja lainaamalla samoja kirjoja kymmenille tai ehkä sadoille lukijoille ennen paperisen kirjan väistämätöntä loppuun kulumista.

Antikvariaateista voi saada korvaavan teoksen myös kirjastolainaukseen, kun monimutkainen byrokratia sallii täydennysostot. Klassikoiden ja suosikkiteosten jotkin painokset pääsevät näin jälleen uusien lainaajien ja sukupolvien ulottuville.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Maakunta ja sote-kokonaisuus ei parane virheet hyväksyen!"

Soten taustalla runnotaan heikennyksiä luonnon- ja ympäristönsuojeluun. Tälle asialle on jäänyt mediassa kirpuntila. Sote on vienyt kaiken huomiomme. Oikea troijalainen!

Maakuntauudistuksen ja perustettavan Luova-viraston mukana on tulossa selvä vesitys ympäristönsuojeluun, ns. normin purkuna. Tästä eivät ole huolestuneet vain viherpipertäjät ja oppositiopoliitikot, vaan myös oikeusoppineet.
Julkisuudessa ministerit ovat esitelleet aluehallintovirastoihin kertyneet lupahakemuspinot, päätösten pitkät odotusajat ja sitten vielä päätöksistä valittavat ely-keskukset. Meille on piirretty kuva, jossa ely-keskukset vain haittaavat yrittäjiä.
Ely-keskusten lakisääteinen tehtävä on valvoa ympäristön yleistä etua. Ne ovat kaikkien kansalaisten jasuomalaisen luonnon asialla, mutta varsin varoen, virkamiesmäisesti. Päätöksissä olevista selkeistä virheistä ja laittomuuksista ely-keskuksen on siis virkansa puolesta valitettava.
Oikeusvaltiossa laillisuusvartija on oltava myös lupaviranomaisella. Täm…