Siirry pääsisältöön

FILOSOFIAN MAISTERI, KIRJAKAUPPIAS SEPPO HILTUNENAntikvariaattiala ei ole entisensä. Varhaisesta teini-iästä alkaen alalla työskennellyt voimahahmo on poissa. Senaatintorin antikvariaatin ja useita muita antikvariaatteja perustaneen Seppo Hiltusen tärkeimpiä päämääriä oli myydä kirjoja hinnoilla, joissa ei ollut tinkimistä, koska ne olivat kaupungin edullisimmat.

Sen johdosta uskollisimmat asiakkaat saivat kotiinsa kirjakokoelmat, joihin heillä ei olisi ollut muuten varaa. Kaksi opiskelijasukupolvea kiittää Hiltusta kotikirjastojensa varustamisesta hyvällä kirjallisuudella ja lukuisat virassa ja elämänuransa eri vaiheissa olleet kanta-asiakkaat saivat uutuuksia ja klassikoita joita eivät ehkä olisi tulleet ostaneeksi, jos niitä ei olisi ollut Hiltusella myynnissä.

Toinen tärkeä merkitys Hiltusen elämäntyössä liittyy koko antikvariaattialaan, jolle hän vahvisti yli 60 vuotta kestäneen antikvariaattiuransa aikana esikuvallaan korkeat eettiset standardit ja herrasmiesmäisen käytösmallin pukeutumista myöten. Rakkaus kirjoihin on paljon enemmän kuin puuhastelua niiden parissa. Bibliofiili elää kirjojen henkisestä sisällöstä ja niiden maailmassa vaikuttavasta sivistyksen voimasta ja hengen vapaudesta, joita kirjat lukijalle tarjoavat. Hiltusen antikvariaatti levittää nämä vaikutukset laajalle ja vaikutus on syvä ja kestävä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä.".

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä. Kulttuurivihamielisyyden ja ylimielisyyden osoitus [Helsingin] kaupungin virkamiehiltä."
Alueen merkittävin antikvariaatti sulki lopullisesti ovensa sunnuntaina 10.12.
On valitettavaa, että perinteikäs Senaatintorin Antikvariaatti joutuu lopettamaan toimintansa vuokrankorotuksen vuoksi. Asiasta on uutisoinut mm. Kansan Uutiset verkkosivuillaan 8.12.2017:”Vuokrankorotus oli liikaa – vuonna 1985 perustettu Senaatintorin Antikvariaatti lopettaa sunnuntaina Seppo Hiltusen työtä jatkanut Terho Nikulainen sanoo Torikortteleiden luonteen muuttuvan nyt totaalisesti.”Kai Hirvasnoro 8.12.2017/Kansan Uutiset
1.1.2018 vuokrankorotuksesta on todettava, että liikkeen edellinen omistaja Hiltunen olisi myös lopettanut myymälänsä, jos vuokraa olisi korotettu yhtä paljon kuin uutinen mainitsee Helsingin kaupungin korottavan Senaatintorin antikvariaatin vuokraa ja hän olisi väl…