Siirry pääsisältöön

MIETTEITÄ KESÄN VAIHTUESSA SYKSYKSIAsiasanoja: luonto, puut, puistot, täydennysrakentaminen, peruskorjaus, purkaminen

Kaupungin jokainen puisto, jokainen puu ja viherläikkä ovat tarpeen. Ne ovat tänä kesänä olleet ja edelleen ovat, harvinaisen voimakkaan ja syvän vihreitä. Koleus ja sade ovat edistäneet kaupunkiluonnon kauneutta.

Jokaista puuta kannattaa varjella ja suojella ja jokainen puiston kulmaus pitää säilyttää. Täydennysrakentaminen ei ole mikään peruste puistoihin rakentamiselle, vaikka tilaa asunnoille ja liikkeille/toimistoille kaivattaisiin juuri niiden sijaintikohdassa. Puut ja puisto ovat tärkeämmät. Tyhjää toimistotilaa hyvillä paikoilla on Helsingissä ja muissa kaupungeissa käsittämättömän suuri määrä. Myös liikehuoneistoja on tyhjänä enemmän kuin koskaan ennen.

Syy liike- ja toimistotilojen kelpaamattomuuteen ja uudisrakentamisen tarpeeseen – tai näennäistarpeeseen – on tietoteknisen ja taloteknisen infran nopea vanheneminen, mikä puolestaan johtuu tietotekniikan ja rakennusteknologian huippunopeasta kehityksestä. Nopea kehitys johtuu teknologiateollisuuden tarpeesta luoda markkinoita kasvavalla ja kehittyvällä tarjonnalla eli uutta tarjotaan niin runsaasti, että rakennuttajat tarttuvat koukuttaviin uutuuksiin, joilla haluavat vakuuttaa kiinteistösijoittajat ja toimitilan tarvitsijat uuden paremmuudesta vanhaan verrattuna voidakseen luoda etenkin sijoittajille mahdollisuuden nostaa vuokratasoa sijoituskiinteistöissä. Vanhat kiinteistöt kun eivät tätä etua tarjoa ilman kallista peruskorjausta.

Eduskuntatalo on hyvä esimerkki kiinteistöstä, jonka koko infra on uusittava, koska Eduskuntatalon korvaaminen uudella rakennuksella on mahdoton jo ajatuksena. Kansanedustajien työskentelyrakennuksen uudistaminen sisältä ja osittain ulkoa on kahden vuoden urakka. Sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmät, hissit, tietoliikenneinfra ja kulunvalvontajärjestelmät kaikki uusitaan kokonaan tai peruskorjataan perusteellisesti, mutta myös vanhaa säilyttäen, koska kyseessä on kuitenkin rakennushistoriallisesti arvokas kiinteistö niin sisältä kuin päältä.

Sen sijaan lähes kaikki muut kiinteistöt kannattaa ensisijaisesti purkaa, jos halutaan aikaansaada kallisvuokraista toimitilaa, mutta järjetön 20 – 30 -vuotiaiden kiinteistöjen purkaminen on tavallisen ihmisen näkökulmasta älytöntä tuhlausta, kuten se onkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Maakunta ja sote-kokonaisuus ei parane virheet hyväksyen!"

Soten taustalla runnotaan heikennyksiä luonnon- ja ympäristönsuojeluun. Tälle asialle on jäänyt mediassa kirpuntila. Sote on vienyt kaiken huomiomme. Oikea troijalainen!

Maakuntauudistuksen ja perustettavan Luova-viraston mukana on tulossa selvä vesitys ympäristönsuojeluun, ns. normin purkuna. Tästä eivät ole huolestuneet vain viherpipertäjät ja oppositiopoliitikot, vaan myös oikeusoppineet.
Julkisuudessa ministerit ovat esitelleet aluehallintovirastoihin kertyneet lupahakemuspinot, päätösten pitkät odotusajat ja sitten vielä päätöksistä valittavat ely-keskukset. Meille on piirretty kuva, jossa ely-keskukset vain haittaavat yrittäjiä.
Ely-keskusten lakisääteinen tehtävä on valvoa ympäristön yleistä etua. Ne ovat kaikkien kansalaisten jasuomalaisen luonnon asialla, mutta varsin varoen, virkamiesmäisesti. Päätöksissä olevista selkeistä virheistä ja laittomuuksista ely-keskuksen on siis virkansa puolesta valitettava.
Oikeusvaltiossa laillisuusvartija on oltava myös lupaviranomaisella. Täm…