Siirry pääsisältöön

MUUTOKSIAAsiasanoja: antikvariaatti, muutokset, ostaminen

Yksi Helsingin ja Suomen tunnetuimmista antikvariaateista on muutoksen kourissa. Liikettä aiemmin johtaneen alan pitkäaikaisen ja legendaarisen solmukekaulaisen, valkokauluksisen herrasmiehen edulliset hinnat ja laadukas tarjonta löivät itsensä läpi kirjojen valta-aikana 1970-luvulta 1990-luvulle. Hänen viimeinen antikvariaattinsa toimii Sofiankadulla Helsingin Torikortteleissa hänen elämäntyönsä jatkajien, uusien omistajien voimin.

Muutos on väistämätön myös kyseisessä myymälässä. Ostamisen tulee olla helppoa ja myymälän pitää olla mukava ja miellyttävä, koska kirjat eivät enää herätä entisen kaltaisia intohimoja kuin muutamissa. Istuessa ehtii imeytyä tunnelmaan ja fiilistellä enemmän kuin seistessään ja tehdessään nopeat ostokset pohtimatta. Tuossa antikvariaatissa on sen vuoksi ollut virallisista avajaisista alkaen sohva, nojatuoli ja jakkaroita. Ilman niitä ei voi istua olematta jalkoineen tiellä. Lattialla seinää vasten istuessa jalat saattavat työntyä pitkälle liikkeen hyllyjen välisille kulkureiteille ja toiset asiakkaat voivat kompastua. Turvallisinta myymälän ruokatunti- ja iltapäiväruuhkan aikaan on istua jakkaralla tai pehmeillä istuimilla – kuten myös kaikkina muina aikoina.

Vaikka tuolia pidetään maailman vaarallisimpana keksintönä sen negatiivisten terveysvaikutusten vuoksi, sillä on puolensa ostosmatkan helpottajana. Jokaisessa kaupassa ei ole istuimia, mutta antikvariaatti on sellainen paikka, jossa istumisella on selkeä funktio kirjojen ja kirjallisen tunnelman löytämisen kannalta.

Toinen keskeinen muutos rakastettavan ja ihaillun solmukemiehen aiemmin johtamassa kirjakaupassa on maksamisen helpottuminen, sillä nyt liike on ottanut käyttöön korttimaksupäätteen. Enää ei tarvitse varautua riittävällä summalla käteistä rahaa, joka yleensä osoittautuu riittämättömäksi viiden ensimmäisen kirjan jälkeen – niin edullisia kuin ne ovatkin. Muovia peliin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä.".

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä. Kulttuurivihamielisyyden ja ylimielisyyden osoitus [Helsingin] kaupungin virkamiehiltä."
Alueen merkittävin antikvariaatti sulki lopullisesti ovensa sunnuntaina 10.12.
On valitettavaa, että perinteikäs Senaatintorin Antikvariaatti joutuu lopettamaan toimintansa vuokrankorotuksen vuoksi. Asiasta on uutisoinut mm. Kansan Uutiset verkkosivuillaan 8.12.2017:”Vuokrankorotus oli liikaa – vuonna 1985 perustettu Senaatintorin Antikvariaatti lopettaa sunnuntaina Seppo Hiltusen työtä jatkanut Terho Nikulainen sanoo Torikortteleiden luonteen muuttuvan nyt totaalisesti.”Kai Hirvasnoro 8.12.2017/Kansan Uutiset
1.1.2018 vuokrankorotuksesta on todettava, että liikkeen edellinen omistaja Hiltunen olisi myös lopettanut myymälänsä, jos vuokraa olisi korotettu yhtä paljon kuin uutinen mainitsee Helsingin kaupungin korottavan Senaatintorin antikvariaatin vuokraa ja hän olisi väl…