Siirry pääsisältöön

MUUTOKSIAAsiasanoja: antikvariaatti, muutokset, ostaminen

Yksi Helsingin ja Suomen tunnetuimmista antikvariaateista on muutoksen kourissa. Liikettä aiemmin johtaneen alan pitkäaikaisen ja legendaarisen solmukekaulaisen, valkokauluksisen herrasmiehen edulliset hinnat ja laadukas tarjonta löivät itsensä läpi kirjojen valta-aikana 1970-luvulta 1990-luvulle. Hänen viimeinen antikvariaattinsa toimii Sofiankadulla Helsingin Torikortteleissa hänen elämäntyönsä jatkajien, uusien omistajien voimin.

Muutos on väistämätön myös kyseisessä myymälässä. Ostamisen tulee olla helppoa ja myymälän pitää olla mukava ja miellyttävä, koska kirjat eivät enää herätä entisen kaltaisia intohimoja kuin muutamissa. Istuessa ehtii imeytyä tunnelmaan ja fiilistellä enemmän kuin seistessään ja tehdessään nopeat ostokset pohtimatta. Tuossa antikvariaatissa on sen vuoksi ollut virallisista avajaisista alkaen sohva, nojatuoli ja jakkaroita. Ilman niitä ei voi istua olematta jalkoineen tiellä. Lattialla seinää vasten istuessa jalat saattavat työntyä pitkälle liikkeen hyllyjen välisille kulkureiteille ja toiset asiakkaat voivat kompastua. Turvallisinta myymälän ruokatunti- ja iltapäiväruuhkan aikaan on istua jakkaralla tai pehmeillä istuimilla – kuten myös kaikkina muina aikoina.

Vaikka tuolia pidetään maailman vaarallisimpana keksintönä sen negatiivisten terveysvaikutusten vuoksi, sillä on puolensa ostosmatkan helpottajana. Jokaisessa kaupassa ei ole istuimia, mutta antikvariaatti on sellainen paikka, jossa istumisella on selkeä funktio kirjojen ja kirjallisen tunnelman löytämisen kannalta.

Toinen keskeinen muutos rakastettavan ja ihaillun solmukemiehen aiemmin johtamassa kirjakaupassa on maksamisen helpottuminen, sillä nyt liike on ottanut käyttöön korttimaksupäätteen. Enää ei tarvitse varautua riittävällä summalla käteistä rahaa, joka yleensä osoittautuu riittämättömäksi viiden ensimmäisen kirjan jälkeen – niin edullisia kuin ne ovatkin. Muovia peliin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Maakunta ja sote-kokonaisuus ei parane virheet hyväksyen!"

Soten taustalla runnotaan heikennyksiä luonnon- ja ympäristönsuojeluun. Tälle asialle on jäänyt mediassa kirpuntila. Sote on vienyt kaiken huomiomme. Oikea troijalainen!

Maakuntauudistuksen ja perustettavan Luova-viraston mukana on tulossa selvä vesitys ympäristönsuojeluun, ns. normin purkuna. Tästä eivät ole huolestuneet vain viherpipertäjät ja oppositiopoliitikot, vaan myös oikeusoppineet.
Julkisuudessa ministerit ovat esitelleet aluehallintovirastoihin kertyneet lupahakemuspinot, päätösten pitkät odotusajat ja sitten vielä päätöksistä valittavat ely-keskukset. Meille on piirretty kuva, jossa ely-keskukset vain haittaavat yrittäjiä.
Ely-keskusten lakisääteinen tehtävä on valvoa ympäristön yleistä etua. Ne ovat kaikkien kansalaisten jasuomalaisen luonnon asialla, mutta varsin varoen, virkamiesmäisesti. Päätöksissä olevista selkeistä virheistä ja laittomuuksista ely-keskuksen on siis virkansa puolesta valitettava.
Oikeusvaltiossa laillisuusvartija on oltava myös lupaviranomaisella. Täm…