Siirry pääsisältöön

MIKÄ VOI VIEDÄ ELÄMÄNVOIMAN KOLMEKYMPPISELTÄ?

Muistokirjoitus – sielunavausta ei ole helppo tehdä

Olimme lämpimän ja aina ystävällisen ja avuliaan huippulahjakkaan nuoren miehen hautajaisissa. Hän oli löytynyt kuolleena vuoteestaan eräänä syyskuisena sunnuntaiaamuna.

Jotenkin tuntuu, että häneltä loppui elämänvoima kesken. Hän oli liian nerokas tähän maailmaan ja tajusi sen itse ja ehkä putosi korkealta kun yksi hänen tukipilareinaan olleista vanhemmista ihmisistä kuoli. Kolmekymppinen mies oli äärimmäisen lahjakas ja osasi latinaa ja muinaiskreikkaa, joita oli opiskellut yliopistossa.

Uravalinta kertoo jotakin eksyksissä olosta? Hänen pappiystävänsä, joka suoritti siunauksen ja piti puheen muistotilaisuudessa, arvioi sukututkijaksi ryhtymisen motiivin olleen tarpeessa löytää juurensa ja alkuperänsä historiasta ja sukujensa menneisyydestä. Ainakin ne olisivat voineet selvittää, mikä merkitys ja elämäntehtävä hänellä on ja hänen vanhempiensa suvuilla on ollut. On kuin hän olisi ollut eksyksissä tässä maailmassa.
Nuori monilahjakkuus oli aina ystävällinen, avulias ja loppumattoman kyvykäs kaikessa mihin hän ryhtyi. Valmistuttuaan yliopistosta keväällä 2013 hän ehkä koki voimakkaasti sen, ettei kykene muuttamaan maailmaa ratkaisevasti paremmaksi? Voimattoman huippulahjakkaan äärimmäisen avuttomuuden kokemus? Ymmärrän omien kokemusteni perusteella tuota dilemmaa, jos hänellä sellainen oli. Itselläni oli vastaavia tuntemuksia alle kolmekymppisenä.


Omassa (vanhempieni) perheessäni koin äärimmäistä epätoivoa, koska olin siinä äärettömän yksinäinen. Nuoren miehen äkillisen kuoleman henkinen syy jäänee ikuiseksi arvoitukseksi.


Fyysinen välitön syy voidaan selvittää ruumiinavauksella, mutta sielunavausta ei yleensä ole tapana tehdä, vaikka pappiystävän puhe valotti jonkin verran sitä puolta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä.".

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä. Kulttuurivihamielisyyden ja ylimielisyyden osoitus [Helsingin] kaupungin virkamiehiltä."
Alueen merkittävin antikvariaatti sulki lopullisesti ovensa sunnuntaina 10.12.
On valitettavaa, että perinteikäs Senaatintorin Antikvariaatti joutuu lopettamaan toimintansa vuokrankorotuksen vuoksi. Asiasta on uutisoinut mm. Kansan Uutiset verkkosivuillaan 8.12.2017:”Vuokrankorotus oli liikaa – vuonna 1985 perustettu Senaatintorin Antikvariaatti lopettaa sunnuntaina Seppo Hiltusen työtä jatkanut Terho Nikulainen sanoo Torikortteleiden luonteen muuttuvan nyt totaalisesti.”Kai Hirvasnoro 8.12.2017/Kansan Uutiset
1.1.2018 vuokrankorotuksesta on todettava, että liikkeen edellinen omistaja Hiltunen olisi myös lopettanut myymälänsä, jos vuokraa olisi korotettu yhtä paljon kuin uutinen mainitsee Helsingin kaupungin korottavan Senaatintorin antikvariaatin vuokraa ja hän olisi väl…