Siirry pääsisältöön

KELLOJEN SIIRTO-OPERAATIO ILTOJEN PIMENTÄMISEKSI JA SATEEN VIIHTYISÄ ROPSEMarraskuun sateinen ilta viihdyttää ropinallaan ulkoikkunalautaan. Kesän valoisat illat kääntyivät nopeasti pimeäksi syksyksi siirryttäessä kesäajasta talviaikaan. Kesäaika on osuva nimitys vuodenajalle, jossa illat ovat valoisia vielä töistä kotiin ehtiessä, talviaika puolestaan kertoo, että pimeys laskeutuu varhain ja töistä pääsee vasta kun on sysipimeää.

Lumentuloa odotellessa voi miettiä, mitä kaikkea voi tehdä niin kauan kuin maanvalkaisu antaa odottaa itseään ja liukkaus on vain satunnaista ja esiintyy lähinnä aamuisin. Kun pakkanen valloittaa päivät ja yöt, liukkaus voi iskeä milloin vain. Lumisade varmistaa liukkauden.

Jotkut ajavat polkupyörällä läpi vuoden liukkaudesta välittämättä. Hyvät pyöräilykelit ovat vallinneet maassamme tänä vuonna varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Kelit suosivat myös jalan liikkumista. Toisinaan itse asiassa kyllä toivoisi autoa alleen, kun tarpoo sateessa kauppakassien kanssa.

On monta syytä vastustaa houkutusta hankkia auto, eikä juuri yhtäkään syytä perustella nelipyöräisen, katolla ja ikkunoilla varustetun ajoneuvon ostoa. Oma mukavuus? Blahh.

Työn ja paikasta toiseen liikkumisen nopeuttamisen vaatimukset lienevät yleisimmät hyväksyttävät syyt ostaa oma auto. Perheen kuljetustarpeet tulevat seuraavaksi. Jos sekä työn tekeminen että ajankäyttö vaativat henkilökohtaista eli omaa autoa, perheellisen on mahdollista viedä lapset useampaan harrastukseen kuin he ehtisivät julkisilla liikennevälineillä. Hetkinen? Eihän tässä nyt puhuta stressaavasta yliohjelmoinnista? Kuinka moni lapsi mielellään pudottaisi yhden harrastuksen pois agendaltaan, joka on syntynyt ja päätetty hiukan hämärässä yhteistyösuhteessa vanhempien ja lasten kesken.

Joka tapauksessa, sateen viihtyisä ropse kertoo yhdessä ulkolämpömittarin kanssa, että eletään pitkää, lämmintä syksyä. Siitä voi löytää kaikki hyvät puolet kun ei yliohjelmoi itseään ja ajankäyttöään ja yritä tehdä enempää kuin mihin tosiasiassa pystyy. Sama koskee niin aikuisia kuin lapsia ja nuoria. Pimeäksi kääntyneet illat itse asiassa voivat hidastaa vauhtiamme ja kutistaa toimintakapasiteettiamme. Pitkät pimeät illat kutsuvat viettämään kodikasta koti-iltaa leppoisien harrastusten parissa. Niitä voivat olla vaikkapa lukeminen, kirjoittaminen, musiikin kuuntelu ja musisointi sekä mukava yhdessäolo perheenjäsenten ja ystävien kesken.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Maakunta ja sote-kokonaisuus ei parane virheet hyväksyen!"

Soten taustalla runnotaan heikennyksiä luonnon- ja ympäristönsuojeluun. Tälle asialle on jäänyt mediassa kirpuntila. Sote on vienyt kaiken huomiomme. Oikea troijalainen!

Maakuntauudistuksen ja perustettavan Luova-viraston mukana on tulossa selvä vesitys ympäristönsuojeluun, ns. normin purkuna. Tästä eivät ole huolestuneet vain viherpipertäjät ja oppositiopoliitikot, vaan myös oikeusoppineet.
Julkisuudessa ministerit ovat esitelleet aluehallintovirastoihin kertyneet lupahakemuspinot, päätösten pitkät odotusajat ja sitten vielä päätöksistä valittavat ely-keskukset. Meille on piirretty kuva, jossa ely-keskukset vain haittaavat yrittäjiä.
Ely-keskusten lakisääteinen tehtävä on valvoa ympäristön yleistä etua. Ne ovat kaikkien kansalaisten jasuomalaisen luonnon asialla, mutta varsin varoen, virkamiesmäisesti. Päätöksissä olevista selkeistä virheistä ja laittomuuksista ely-keskuksen on siis virkansa puolesta valitettava.
Oikeusvaltiossa laillisuusvartija on oltava myös lupaviranomaisella. Täm…