Siirry pääsisältöön

KELLOJEN SIIRTO-OPERAATIO ILTOJEN PIMENTÄMISEKSI JA SATEEN VIIHTYISÄ ROPSEMarraskuun sateinen ilta viihdyttää ropinallaan ulkoikkunalautaan. Kesän valoisat illat kääntyivät nopeasti pimeäksi syksyksi siirryttäessä kesäajasta talviaikaan. Kesäaika on osuva nimitys vuodenajalle, jossa illat ovat valoisia vielä töistä kotiin ehtiessä, talviaika puolestaan kertoo, että pimeys laskeutuu varhain ja töistä pääsee vasta kun on sysipimeää.

Lumentuloa odotellessa voi miettiä, mitä kaikkea voi tehdä niin kauan kuin maanvalkaisu antaa odottaa itseään ja liukkaus on vain satunnaista ja esiintyy lähinnä aamuisin. Kun pakkanen valloittaa päivät ja yöt, liukkaus voi iskeä milloin vain. Lumisade varmistaa liukkauden.

Jotkut ajavat polkupyörällä läpi vuoden liukkaudesta välittämättä. Hyvät pyöräilykelit ovat vallinneet maassamme tänä vuonna varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Kelit suosivat myös jalan liikkumista. Toisinaan itse asiassa kyllä toivoisi autoa alleen, kun tarpoo sateessa kauppakassien kanssa.

On monta syytä vastustaa houkutusta hankkia auto, eikä juuri yhtäkään syytä perustella nelipyöräisen, katolla ja ikkunoilla varustetun ajoneuvon ostoa. Oma mukavuus? Blahh.

Työn ja paikasta toiseen liikkumisen nopeuttamisen vaatimukset lienevät yleisimmät hyväksyttävät syyt ostaa oma auto. Perheen kuljetustarpeet tulevat seuraavaksi. Jos sekä työn tekeminen että ajankäyttö vaativat henkilökohtaista eli omaa autoa, perheellisen on mahdollista viedä lapset useampaan harrastukseen kuin he ehtisivät julkisilla liikennevälineillä. Hetkinen? Eihän tässä nyt puhuta stressaavasta yliohjelmoinnista? Kuinka moni lapsi mielellään pudottaisi yhden harrastuksen pois agendaltaan, joka on syntynyt ja päätetty hiukan hämärässä yhteistyösuhteessa vanhempien ja lasten kesken.

Joka tapauksessa, sateen viihtyisä ropse kertoo yhdessä ulkolämpömittarin kanssa, että eletään pitkää, lämmintä syksyä. Siitä voi löytää kaikki hyvät puolet kun ei yliohjelmoi itseään ja ajankäyttöään ja yritä tehdä enempää kuin mihin tosiasiassa pystyy. Sama koskee niin aikuisia kuin lapsia ja nuoria. Pimeäksi kääntyneet illat itse asiassa voivat hidastaa vauhtiamme ja kutistaa toimintakapasiteettiamme. Pitkät pimeät illat kutsuvat viettämään kodikasta koti-iltaa leppoisien harrastusten parissa. Niitä voivat olla vaikkapa lukeminen, kirjoittaminen, musiikin kuuntelu ja musisointi sekä mukava yhdessäolo perheenjäsenten ja ystävien kesken.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä.".

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä. Kulttuurivihamielisyyden ja ylimielisyyden osoitus [Helsingin] kaupungin virkamiehiltä."
Alueen merkittävin antikvariaatti sulki lopullisesti ovensa sunnuntaina 10.12.
On valitettavaa, että perinteikäs Senaatintorin Antikvariaatti joutuu lopettamaan toimintansa vuokrankorotuksen vuoksi. Asiasta on uutisoinut mm. Kansan Uutiset verkkosivuillaan 8.12.2017:”Vuokrankorotus oli liikaa – vuonna 1985 perustettu Senaatintorin Antikvariaatti lopettaa sunnuntaina Seppo Hiltusen työtä jatkanut Terho Nikulainen sanoo Torikortteleiden luonteen muuttuvan nyt totaalisesti.”Kai Hirvasnoro 8.12.2017/Kansan Uutiset
1.1.2018 vuokrankorotuksesta on todettava, että liikkeen edellinen omistaja Hiltunen olisi myös lopettanut myymälänsä, jos vuokraa olisi korotettu yhtä paljon kuin uutinen mainitsee Helsingin kaupungin korottavan Senaatintorin antikvariaatin vuokraa ja hän olisi väl…