Siirry pääsisältöön

ÄLKÄÄ TUOKO KAIKKIA TARPEETTOMIA KIRJOJANNE ANTIKVARIAATTIIN

VETOOMUS: KAIKKI TE, JOILLA ON HYLLYISSÄNNE ITSELLENNE TARPEETTOMIA, KIINNOSTAVIA HYVIÄ TEOKSIA, VIEKÄÄ NE KIERTOON, joko kirjastojen ulkopuolella oleviin omien kirjojen kierrätyspisteisiin tai antakaa keräilijöille ja loistokuntoiset, kiinnostavimmat antikvariaatteihin. Ne eivät tietenkään ota muita kuin hyväkuntoisia teoksia, joilla on oikeasti arvoa. - Vain näillä tavoilla loppuunmyytyjen kirjojen tarvitsijat ja kirjatarjonta voivat kohdata!

Kirjojen kysynnän lasku taittui 2015. Uusien kirjojen myynnissä tapahtui pientä nousua. Kirjastoissa mitataan uusia lainaus- ja kävijäennätyksiä. 

Nettimyynti on yhä suositumpaa, mutta kirjojen nettimyynti ei ole lisäämässä kirjojen kokonaismyyntiä, vaan on lähinnä pois fyysisten kauppojen ja kivijalka-antikvariaattien myynnistä. Sekä tavallisista uusien kirjojen liikkeistä että käytettyjä kirjoja myyvistä liikkeistä parhaiten selviytyvät talouden alamäistä ne, joilla on sekä nettimyynti että tavanomainen myymälätoiminta, kumpikin minimimiehityksellä. Kirjojen myynnin väheneminen johtuu sekä kirjojen myyntiajan supistumisesta että kuluttajien taloudellisesta pakosta vähentää uusien kirjojen ostoa. e-kirjojen lukijat ja fyysisten kirjojen lukijat ovat osittain eri kuluttajaryhmä, joten sähköisten kirjojen lukemisen määrän muutos ei ole verrannollinen perinteisen paperikirjan lukijamäärien muutoksiin.


Antikvariaateilla on kirjan elinkaarta pidentävinä liikkeinä oma tilaisuutensa ja tilansa, koska lukeminen ei kuitenkaan lopu, vaan luettava haetaan sieltä mistä sen saa edullisimmin. Nettimyynti helpottaa kirjojen löytämistä ratkaisevasti ja kivijalka-antikvariaatista on hauska tehdä löytöjä. Sama löytämisen riemu on myös antikvariaatin pitäjällä, kun hän ostaa kirjoja ja kokonaisia kirjastoja.


Todennäköisesti lukeminen ei enää huomattavasti vähene, minkä kokemukset kirjastoissa ja antikvariaateissa osoittavat: kirjoja lukevat lapset, nuoret ja aikuiset etsivät luettavaa jopa aikaisempaa enemmän. Fyysisten kirjojen lukemisen pohjalukema lienee jo lähellä. Uusien kirjojen kaupassa toteutetun kirjan elinkaaren lyhentämisen kirjastot ja antikvariaatit onnistuvat osittain torjumaan lisäten yksittäisten teosten saatavuutta kirjan kadottua kirjakaupan hyllystä. Viiden vuoden päästä lukeminen on ehkä jo lisääntynyt.

Liiketoiminta menee yhä enemmän nettiin. Verkkokauppa jyrää kokonaisia tavarataloketjuja alleen. Yhden ja saman liikeyrityksen verkkokaupankäynti nakertaa sen omien tavaratalojen aiemmin kannattanutta verkostoa. Iso infrastruktuuri rakennuksineen käy yhä tarpeettomammaksi. Posti kilpailijoineen, joita ovat kotimaiset ja kansainväliset kuriiripalveluja tarjoavat yritykset, kiittävät. Paketit kiitävät nopeasti verkkokauppojen minimikustannuksin ja minimimiehityksellä ylläpidetyistä varastoista tyytyväisille kuluttajille. Toimitustapojen valikoima on kasvanut jatkuvasti. Tuotteet tuodaan lisämaksusta pikana kotiovelle tai lähimpään lähikauppaan. Postikonttorit, asiamiespostit ja markettien noutolokerikot, joita Suomen Posti ylläpitää, ovat asiakkaille usein paras vaihtoehto. Kaikki nettimyyntiä harjoittavat yritykset eivät käytä vaihtoehtoisia tapoja verkko-ostosten perille toimittamiseen, joten myös perinteinen postitoiminta saa kohtalaisen osan nettikauppabuumin hedelmistä postimaksuina ja ovelle-toimituksista perityistä korkeammista taksoista.

Nettiantikvariaattien kirjatoimitusten postittaminen ja nettikauppaa varten varattu, kivijalka-antikvariaatin varastosta erillinen kirjavalikoima edellyttävät varasto- ja työtilan ja vähintään yhden henkilön palvelemaan siellä kirjanystäviä. Kirjoja ostavat asiakkaat turvautuvat yhä useammin nettimyyntiin, koska se on omia vaivoja säästävä tapa tehdä ostokset. Jos kirjaa ei löydy viidennestäkään kivijalka-antikvariaatista, viimeistään siellä viidennessä kauppias kehottaa vilkaisemaan nettiantikvariaattien valikoimia, joista haluttu teos on helppo löytää 1 – 2 hakuyrityksellä, jos sitä ylipäänsä on saatavilla eli sitä ”liikkuu”. On kuitenkin asiakkaita, joilla ei ole nettiä käytössään ja toisaalta paljon niitä asiakkaita, jotka viihtyvät kivijalkamyymälän tunnelmassa ja sen rikkaassa kulttuurisessa virikeympäristössä.

Useimmat antikvariaatit joutuvat kannattavuussyistä toimimaan yhden työntekijän varassa sekä fyysisen myymälän tehtävissä että verkkomyynnissään. Varaston päivittäminen, joka käsittää valikoiman uudistamisen ja jatkuvan täydentämisen kirjahankinnan avulla myös varastokirjanpidon pitämisen ajan tasalla. Jos kirjaa ei löydy, vaikka se on antikvariaatin myyntisivulla, nettiantikvariaatti menettää kaupan ja ehkä myös asiakkaan, joka ei saa tilaamaansa teosta.

Netissä kirjakauppaa pitävät yritykset saavat myyntiinsä buustauksen kahta tietä: nettimyynti ylläpitää kirjoista kiinnostuneiden asiakkaiden ja potentiaalisten asiakkaiden tietoisuutta yrityksestä ja toisaalta hyvä valikoima myy itse itsensä ja on tuntuva lisä liikevaihtoon.

Antikvariaattien avulla kiinnostavat kirjat pysyvät kierrossa ja teokset ovat tarjolla siellä, mistä niitä mennään etsimään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Maakunta ja sote-kokonaisuus ei parane virheet hyväksyen!"

Soten taustalla runnotaan heikennyksiä luonnon- ja ympäristönsuojeluun. Tälle asialle on jäänyt mediassa kirpuntila. Sote on vienyt kaiken huomiomme. Oikea troijalainen!

Maakuntauudistuksen ja perustettavan Luova-viraston mukana on tulossa selvä vesitys ympäristönsuojeluun, ns. normin purkuna. Tästä eivät ole huolestuneet vain viherpipertäjät ja oppositiopoliitikot, vaan myös oikeusoppineet.
Julkisuudessa ministerit ovat esitelleet aluehallintovirastoihin kertyneet lupahakemuspinot, päätösten pitkät odotusajat ja sitten vielä päätöksistä valittavat ely-keskukset. Meille on piirretty kuva, jossa ely-keskukset vain haittaavat yrittäjiä.
Ely-keskusten lakisääteinen tehtävä on valvoa ympäristön yleistä etua. Ne ovat kaikkien kansalaisten jasuomalaisen luonnon asialla, mutta varsin varoen, virkamiesmäisesti. Päätöksissä olevista selkeistä virheistä ja laittomuuksista ely-keskuksen on siis virkansa puolesta valitettava.
Oikeusvaltiossa laillisuusvartija on oltava myös lupaviranomaisella. Täm…