Siirry pääsisältöön

SUOMI JA RUOTSI EIVÄT OLE SAMALLA VIIVALLA YRITYSELÄMÄSSÄYrityselämän haavoittuvuuksista

Perheyritysten liiton mukaan 80 % suomalaisista yrityksistä on perheyrityksiä. Katso http://www.perheyritys.fi/yhteystiedot/medialle/ - Niistä kuitenkin vain kolmasosa periytyy sukupolvelta toiselle, kuten keskimäärin muualla maailmassakin. Se merkitsee epäjatkuvuutta yrityksen toiminnassa.


Kun verrataan suomalaisia perheyrityksiä vaikkapa läntisen naapurimaan perheyrityksiin, joiden kvartaali on ett kvartsekel, neljännesvuosisata, voidaan havaita, että siellä on jopa kahdensadan vuoden ajan toimineita perheyrityksiä. Suomessa todella pitkään toimineita perheyrityksiä on vain vähän.


Suomalainen yrityselämä kärsii monenlaisesta epäjatkuvuudesta. Sitä yrityselämään tuovat mm. ylimmän johdon jatkuva vaihtuminen ja yrityskaupat, jotka merkitsevät YT-neuvotteluja päällekkäisyyksien karsimiseksi. Kolmas tekijä, joka haastaa yritysten työntekijät ja johtajat vakavasti miettimään joko alan vaihtoa tai downshiftaamista, on keskijohdon pomomentaliteetti, joka hätistää yli puolet yritysten henkilökunnasta ohi mukavuusalueensa menevää ylisuorittamista, joka johtaa yleensä alisuoriutumiseen.


Vakavan yrityksen selviytymiskeino kilpailussa ei ole puhelinmyyjän tai kaupparatsun taktiikka. Pomottaminen lähtee yleensä siitä, että tuloksia parannetaan juuri omilla keinoilla, ei sen, jonka vastuualueeseen jotkin asiat kuuluvat. Erityisesti loma-aika tuo tämän tendenssin esiin: tehtäviäsi loman aikana hoitanut muuttaa kaiken sillä välin kun itse vietät ansaittua vuosilomaasi. Tähän puuttuu Talouselämä-lehti artikkelissaan Pomo, toimi näin, kun kollega pomottaa ja pompottaa. http://www.talouselama.fi/tyoelama/pomo+toimi+nain+kun+kollega+pomottaa+ja+pompottaa/a2198754


Keskijohdon puhelinmyynti-metodi


Jokainen on joskus joutunut puhelinmyyjän taktiikan uhriksi. Hän, mies tai nainen, puhuu jatkuvasti niin nopeaan tahtiin, ettei siihen saa sanaa väliin. Viimeksi minulle kävi niin maanantaina. Kun puheeseen tuli pieni tauko, sanoin: ”Kuuntele. Minua ei kiinnosta lainkaan myymäsi tuote. Hyvää päivänjatkoa” ja suljin puhelimen.

Keskijohto pomottaa tavalla, jossa ei kysellä alaisten mielipidettä. Keskijohto on aina oikeassa. Keskijohto pelkää työpaikkansa puolesta niin paljon, että purkaa paineet alaisiinsa ja vaatii näiltä mahdottomia. Puhelinmyyjän perusdilemma on saman kaltainen. Häntä kannustaa toisaalta provisiopalkka, toisaalta pelko siitä, ettei saa päivän aikana rekisteröityä yhtään kauppaa ja jää tavoitteesta. Keskijohdolla saattaa olla tulospalkkaus kannustimenaan. Luonteesta riippuu, miten se vaikuttaa esimiestyöhön.


Suomen perheyritysten lyhyt historia


Suomalainen yrityselämä kärsii yritysten siirtymisestä vieraisiin käsiin, kun 35 – 65 %  seuraavan sukupolven jäsenistöstä ei halua tai voi ryhtyä omistaja- tai johtovastuuseen. Joissakin tapauksissa omistajanvaihdos on onnekas ja tuottaa menestystä, joissakin päinvastainen.


Ruotsissa perheyritysten keski-ikä on huomattavasti suomalaisten perheyritysten keskimääräistä ikää pitempi, mikä johtuu pääasiassa 200 vuotta pitkästä rauhan kaudesta, jolloin Ruotsissa ei käyty ainoatakaan sotaa toisin kuin Suomessa, jossa viime sodan päättymisestä on 71 vuotta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä.".

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä. Kulttuurivihamielisyyden ja ylimielisyyden osoitus [Helsingin] kaupungin virkamiehiltä."
Alueen merkittävin antikvariaatti sulki lopullisesti ovensa sunnuntaina 10.12.
On valitettavaa, että perinteikäs Senaatintorin Antikvariaatti joutuu lopettamaan toimintansa vuokrankorotuksen vuoksi. Asiasta on uutisoinut mm. Kansan Uutiset verkkosivuillaan 8.12.2017:”Vuokrankorotus oli liikaa – vuonna 1985 perustettu Senaatintorin Antikvariaatti lopettaa sunnuntaina Seppo Hiltusen työtä jatkanut Terho Nikulainen sanoo Torikortteleiden luonteen muuttuvan nyt totaalisesti.”Kai Hirvasnoro 8.12.2017/Kansan Uutiset
1.1.2018 vuokrankorotuksesta on todettava, että liikkeen edellinen omistaja Hiltunen olisi myös lopettanut myymälänsä, jos vuokraa olisi korotettu yhtä paljon kuin uutinen mainitsee Helsingin kaupungin korottavan Senaatintorin antikvariaatin vuokraa ja hän olisi väl…