Siirry pääsisältöön

"Mausteeksi presidenttipeliin: uskon näkökulma ja vodkasoturit"Poimin kiinnostavan päivityksen somesta (tekijän luvalla).
"Presidenttiehdokkaat keskustelevat kovin tosissaan, millä tavoin Suomen pitäisi liittoutua, olla yhteistoiminnassa ja puolustusyhteistyössä, jos sotilaallinen interventio salamasodan muodossa äkkiä realisoituisi.

Siinä mielessä kannattaa pohtia viime sotiemme tosiasioita, kuten Stalinin sodankäyntimetodia, jonka keskeinen väline oli alkoholi siinä missä suomalaisten huume ja piriste oli pervitiini.

Mausteeksi presidenttipeliin tämä uskon näkökulma Suomen viime sotiin:
Näkökantani eli tulokulmani usko ja sota -kysymykseen on puhtaasti pragmaattinen: sotilaspapit ylläpitivät uskovien uskoa, eivät vieneet siltä maata jalkojen alta. Tuo usko, puhtaimmassa muodossaan käytännön päämäärätietoisuus, sai käyttövoimansa yksi-yhteen Suomen luterilaisesta kansankirkosta opetuksineen kansakoulusta lähtien ja ortodoksisesta kirkosta, jonka piirissä kasvaneet olivat erittäin päämäärätietoisia sodassa - ja siinä ainoat päämäärät olivat nämä kaksi: 1) selviytyä hengissä 2) aiheuttaa viholliselle riittävästi tappioita, jotta itseä ja kaikkia omia sotureita ei tapeta.


Suomi selviytyi uskon voimalla, koska usko voimisti rintamasotilaiden päämäärätietoisuutta ja päättäväisyyttä. Yhteishenki kasvoi, ei suinkaan kiväärien, konekiväärien, Suomi-konepistoolien ja tykkien tai kranaatinheittimien ja panssarivaunutykkien, lentokone-konetuliaseiden, it-tykkien eikä panssarinyrkkien (sinkojen) piipuista, vaan koetusta yhteisestä missiosta, Suomen pelastamisesta joutumasta vieraan vallan murjomaksi ja miehittämäksi. Jos niin olisi käynyt, Suomen sotavoimien kaikki ne henkilöt, jotka eivät olisi päässeet piiloon maan alle tai ulkomaille, olisi teloitettu ampumalla ja siviiliväestö olisi siirretty Siperiaan.

Suomalaisista olisivat säästyneet ainoastaan ulkomaille salaa lähteneet. Näin olisi käynyt Stalinin joukkojen saadessa ylivallan. Mutta meidän pelastuksemme oli sotilaiden ja lottien oman päättäväisyyden ohella se metodi, jolla puna-armeija saatiin hyökkäämään Suomeen - suurin osa miehistöstä juotettiin humalaan. Sikäli on aivan ymmärrettävää, että yksi suomalainen vastasi 6 - 10 neuvostosotilasta. Nehän oli tillintallin ja pihalla kuin lumiukot. Ei mitään tilannetajua, ei mitään strategisia oivalluksia, ei mitään oveluutta, vain Stalinin väen uhkaama sanktio, varma teloitus, jos eivät ota riittävästi rohkaisuryyppyjä kyetäkseen käymään hyökkäykseen läntistä rajanaapuria vastaan.
El pueblo unido jamas sera vencido."

Sillälailla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä.".

"Kiinteistöyhtiön hallitus toteutti antikvariaatin teloituksen kokouksessaan 30.11.2017 eli talvisodan 78. muistopäivänä. Kulttuurivihamielisyyden ja ylimielisyyden osoitus [Helsingin] kaupungin virkamiehiltä."
Alueen merkittävin antikvariaatti sulki lopullisesti ovensa sunnuntaina 10.12.
On valitettavaa, että perinteikäs Senaatintorin Antikvariaatti joutuu lopettamaan toimintansa vuokrankorotuksen vuoksi. Asiasta on uutisoinut mm. Kansan Uutiset verkkosivuillaan 8.12.2017:”Vuokrankorotus oli liikaa – vuonna 1985 perustettu Senaatintorin Antikvariaatti lopettaa sunnuntaina Seppo Hiltusen työtä jatkanut Terho Nikulainen sanoo Torikortteleiden luonteen muuttuvan nyt totaalisesti.”Kai Hirvasnoro 8.12.2017/Kansan Uutiset
1.1.2018 vuokrankorotuksesta on todettava, että liikkeen edellinen omistaja Hiltunen olisi myös lopettanut myymälänsä, jos vuokraa olisi korotettu yhtä paljon kuin uutinen mainitsee Helsingin kaupungin korottavan Senaatintorin antikvariaatin vuokraa ja hän olisi väl…