Siirry pääsisältöön

MacGyver vai somettaja - voit olla kumpaakinTavaroiden eli materian houkuttelevuus on sen käytettävyydessä ajateltavissa oleviin tai mielessä vielä muodostumisvaiheessa oleviin käyttötarkoituksiin. Omistaminen sinänsä ei ole se juttu.

Vanhemmat hankkivat tavaraa lapsiaan ajatellen vielä pitkään sen jälkeen kun nämä ovat muuttaneet pois.

Kaikissa meissä on sisällä MacGyver

Jokaiselle tai melkein jokaiselle, joka hoitaa omaa tai perheensä taloutta, kehittyy sekalaisen tavaran kokoelma, jonka sijoituspaikkaa kutsutaan milloin miljoonalaatikoksi, milloin tarvikereserviksi. Sieltä löytyy pitkään korjaustarvikkeita ja tarve-esineistöä kaikkiin kodin esineisiin kuten hajonneisiin laitteisiin, pikkuesineisiin, silmälaseihin, leluihin, vaatteisiin ja huonekaluihin. Jopa perheen mopo ja fillarit ovat huollettavissa näiden tarpeistojen sisällön avulla.

Kumpikin tavarankeräysprojekti muuttuu vähitellen turhaksi. Tavaraa kertyy liiaksi ja lopulta sitä on vaikea mennä hävittämään vaikka se ei ole myyntikelpoista eikä täytä enää mitään tosiasiallista tarvetta. Jos tavaran voi myydä tai antaa pois, siitä eroon pääseminen on helpompaa. Miljoonalaatikosta ei lopulta edes löydä mitään, koska tavaraa on kerroksittain liikaa. Sedimenteistä voi lukea perhehistorian tai ainakin perheen esineistöinventaarin.

Perhekeskeisestä ja oma talous -keskisestä ajattelusta siirryttiin 2000-luvulla Facebookin ja internetin avustamana rannattomaan avaruuteen. Vuoden 2004 jälkeen on syntynyt monia muitakin sosiaalisen median alustoja, joiden kautta ollaan reaaliaikaisessa yhteydessä omaan sukuun, ystäviin ja omiin viiteryhmiin koko maailmassa. Meistä on tullut avaruuden kansalaisia.

Facebook-sukupolvi alkaa vähitellen luopua tästä rajattomasta ja alkuun hyvin houkuttelevasta ajatuksesta pitää yhteyttä kaikkiin kaikkialla jatkuvasti. 

Eihän Facebook kuitenkaan ratkaise kaikkia oman elämän ongelmia eikä sen kautta voi auttaa toisia kuin vertaistukena pahimmissa kriiseissä, joita omassa kaveripiirissä ilmenee. Sosiaalinen voi olla ilman sosiaalista mediaa ja antaa konkreettista apua monella tavalla reaalisissa kohtaamisissa.

Esineillä on houkuttelevuutensa, mutta immateriaalinen kattaa paljon enemmän. Facebookin auttoi lentoon immateriaalisen sisällön tarve jokapäiväisessä elämässä. 

Facebookin suurin houkutus on pääsyssä katsomaan toisten elämää silloin kun se tapahtuu ja omista ajatuksista ja elämäntapahtumista kertomisessa juuri kun ne ovat nousseet pintaan. Kyse on siis sosiaalisuuden tarpeemme toteuttamisesta, mikä on puolet Facebookin merkityksestä, toisen puolen ollessa puhtaasti uteliaisuuden tyydyttäminen.

Keräily

Taide-esineiden ja tarvekalujen keräily on yhä suosittua. Kirjojen, musiikkitallenteiden ja taiteen keräilyssä yhdistyvät aineeton luovuusaspekti ja aineellisen omistamisen houkuttelevuus samoin kuin oman kokoelman mahdollistama välitön pääsy luovien yksilöiden arvostettujen luomusten maailmaan. 

Käyttöesineiden keräily on lähtökohdiltaan esteettis-käytännöllistä ja sitä hallitsee halu nähdä laaja skaala eri tavoin toteutettuja keksintöjä ja innovaatioita. Jossakin elämän vaiheessa kokoelmasta luovutaan, niin omasta taidealojen kuin tarve-esineiden varastosta, ja kokoelma lahjoitetaan tai myydään eteenpäin.

Facebookin yksi aspekti on kaverien keräily, jonka voi toteuttaa lähettämällä kaverikutsuja.

Facebookin hylkääminen

Viimeistään silloin, kun tajuaa ettei Facebook kerro aina totuutta toisten ihmisten elämästä eikä itseä huvita kovin usein kertoa siellä sisimpiä ajatuksiaan, siitä tulee tarpeeton.

Facebook on sosiaalisen esittämisen ja tekoelämän estradi, jolla voi ylläpitää itsestä haluamaansa julkikuvaa. Somen väärinkäyttö perustuu luotuihin illuusioihin, joiden valheellisuutta ei saa selville ennen kuin on harhautunut uskomaan niihin – seurausten ollessa yleensä ikäviä.

Olen hylännyt Facebookin lopullisesti kolmesti, mutta joutunut aina palaamaan takaisin ja aktivoinut tilini uudelleen. Suhteeni sosiaaliseen mediaan on neutraali, mutta ymmärrän hyvin että siihen voi höyrähtää. Avaruusolentona on mukava olla – jonkin aikaa. Paluu maan pinnalle on addiktin mielestä ehkä vaikea prosessi, mutta kun tajuaa, että suuri osa Facebookin sisällöstä on fake news ja false facades, mainosvälähdyksiä ja itselle vieraita naamoja, Facebookista jää jäljelle vain puhdas käyttöarvo, sen välinearvo tiedonvälityksessä.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Maakunta ja sote-kokonaisuus ei parane virheet hyväksyen!"

Soten taustalla runnotaan heikennyksiä luonnon- ja ympäristönsuojeluun. Tälle asialle on jäänyt mediassa kirpuntila. Sote on vienyt kaiken huomiomme. Oikea troijalainen!

Maakuntauudistuksen ja perustettavan Luova-viraston mukana on tulossa selvä vesitys ympäristönsuojeluun, ns. normin purkuna. Tästä eivät ole huolestuneet vain viherpipertäjät ja oppositiopoliitikot, vaan myös oikeusoppineet.
Julkisuudessa ministerit ovat esitelleet aluehallintovirastoihin kertyneet lupahakemuspinot, päätösten pitkät odotusajat ja sitten vielä päätöksistä valittavat ely-keskukset. Meille on piirretty kuva, jossa ely-keskukset vain haittaavat yrittäjiä.
Ely-keskusten lakisääteinen tehtävä on valvoa ympäristön yleistä etua. Ne ovat kaikkien kansalaisten jasuomalaisen luonnon asialla, mutta varsin varoen, virkamiesmäisesti. Päätöksissä olevista selkeistä virheistä ja laittomuuksista ely-keskuksen on siis virkansa puolesta valitettava.
Oikeusvaltiossa laillisuusvartija on oltava myös lupaviranomaisella. Täm…