Siirry pääsisältöön

"Maakunta ja sote-kokonaisuus ei parane virheet hyväksyen!"

Soten taustalla runnotaan heikennyksiä luonnon- ja ympäristönsuojeluun. Tälle asialle on jäänyt mediassa kirpuntila. Sote on vienyt kaiken huomiomme. Oikea troijalainen!

Maakuntauudistuksen ja perustettavan Luova-viraston mukana on tulossa selvä vesitys ympäristönsuojeluun, ns. normin purkuna. Tästä eivät ole huolestuneet vain viherpipertäjät ja oppositiopoliitikot, vaan myös oikeusoppineet.

Julkisuudessa ministerit ovat esitelleet aluehallintovirastoihin kertyneet lupahakemuspinot, päätösten pitkät odotusajat ja sitten vielä päätöksistä valittavat ely-keskukset. Meille on piirretty kuva, jossa ely-keskukset vain haittaavat yrittäjiä.

Ely-keskusten lakisääteinen tehtävä on valvoa ympäristön yleistä etua. Ne ovat kaikkien kansalaisten ja  suomalaisen luonnon asialla, mutta varsin varoen, virkamiesmäisesti. Päätöksissä olevista selkeistä virheistä ja laittomuuksista ely-keskuksen on siis virkansa puolesta valitettava.

Oikeusvaltiossa laillisuusvartija on oltava myös lupaviranomaisella. Tämä suitsee korruptiota, joka Suomessakin pesii, erityisesti rakentamisessa ja maankäytönsuunnittelussa. Siksi tarvitsemme viranomaisen, joka on riippumaton elinkeinoelämästä ja luvanmyöntäjästä. Tätä riippumatonta valvontaelintä oikeusoppineet ja ympäristöjärjestöt ovat esittäneet lisättäväksi lakipakettiin, mutta toistaiseksi turhaan.

Maakunta- ja sotevalmistelija Nerg (HS 28.4.) pyytää asiantuntijoita katsomaan oman siivunsa yli sote-kokonaisuuteen. Mitä virkaa asiantuntijoilla on, jollei heidän havaitsemiaan virheitä korjata?  Ei kokonaisuus virheet hyväksyen parane!

Virheiden ja laittomuuksien,  liian kapeasti käsiteltyjen lupaprosessien valvoja tarvitaan. Suomen luonto  on sen ansainnut. Tehtävää ei voi sälyttää yksittäisille kansalaisille tai kansalaisjärjestöille, vaikka ”kolme neljästä lapsesta välittää luonnosta” (HS  27.4.) Eikö Eduskuntatalon rappusille ole jo tarpeeksi ruuhkaa? Tarvitaanko sinne myös luontoväki?

Sari Rahkonen
osoite: Panimonrinne 2, 07900 Loviisa, Suomi
puh: +358 40 5861393
ETM, mikrobiologi

sari.rahkonen@mikrobiologitoimisto.fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit