Siirry pääsisältöön

Ravitsemus, ylipaino, anoreksia ja ortoreksia: syitä ja seurauksia


Lihavuuteen ja lihomiseen aikuisiässä on kaksi syytä ylitse muiden: lapsena syötetyt makeiset ja sokeroidut jälkiruoat ja muut herkut, jotka ovat muokanneet solujen odotusarvon. Aikuisena solujen lapsuudessa syntynyt ehdollistuminen edellyttää lisää energiapitoisia ravintoaineita, jotka useimmiten ovat nopeita hiilareita. 

Toinen pääsyy lihomiseen on liika stressi. Painon nousulla ei ole mitään tekemistä omien tekemisten tai tekemättä jättämisten kanssa paitsi jos harrastaa tiukkoja laihdutuskuureja. Jos on vähällä ruoalla pitkään eli yrittää laihduttaa itsensä syömällä vähän, aineenvaihdunta hidastuu tuntuvasti, niin että sen jälkeen pienikin herkuttelu kertyy rasvaksi vartaloon ja sisäelimiin. Aineenvaihdunnan hidastuessa kaikki syöty ravinto ei muutu energiaksi, vedeksi ja hiilidioksidiksi, vaan varastoituu rasvaksi rasvasoluihin, joiden synty ajoittuu ihmisen lapsuuteen. 

Laihdutuskuurit ovat vahingollisia, koska ne tuottavat päinvastaisen tuloksen kuin mihin niillä pyritään ja rasittavat elimistöä turhaan. Vain täysin tyydyttävää elämää elävä ihminen voi vapautua aineenvaihdunnan kuihduttamiskierteestä, koska ei stressaannu haitallisesti. 

Lapsuuden herkuttelua tukivat monen omat vanhemmat ja isovanhemmat, jotka pula-ajan kokeneina tarjosivat lapsilleen enemmän makeaa kuin olisi ollut suotavaa. Syy on siis - juurisyy - Suomen viime sodissa, jotka pudottivat kansan ravitsemuksen elintarvikepulan vuoksi niin surkeaksi, että vastavaikutuksena lapset lihotettiin.
Lasten lihottaminen johtui osittain myös siitä, että pelättiin tuberkuloosia. Tästä oli lapsuudessani näyttöjä perheissä, joiden kanssa asuin samalla paikkakunnalla kouluikäisenä. Luokassa oli lapsia, joiden vanhemmat pelkäsivät tappaja-tuberkuloosia niin paljon, että syöttivät lapsensa tarkoituksella ylipainoisiksi välttääkseen lapsensa menettämisen taudin uhrina. Tämä on kansanperinnettä ja yksi käyttäytymistieteellinen ja historiallinen selitys aikuisiän lihomiselle. 

Solut eivät unohda, tämä kannattaa muistaa. Se mitä lapsuudessasi teit ja olit ravitsemuksellisesti, näkyy sinussa aikuisena, jos olet ylistressaantunut. Usea ihminen on stressaantunut haitallisen paljon ilman mahdollisuutta vaikuttaa elämänsä laatuun ratkaisevasti.

Toisaalta, se mitä olit lapsena ja mitä söit, oli täysin vanhempien vallassa. Nuorempien ikäpolvien elimistö kehitti automaattisesti, ei-tahdonalaisesti, anoreksian ja ortoreksian voidakseen torjua tätä vanhempien ravintoon liittyvän asenteen ja käyttäytymisen ylivaltaa. Elimistö on viisas ja tietää, mikä on hyväksi ja lyö päälle poikkeustilan aivan kuin valtio, joka on ulkopuolisen uhan alla. Vanhempien ravintokäsitykset ovat anoreksiaan taipuvan elimistölle tuo ulkopuolinen uhka. 

Ortoreksia on hienostuneempi muoto tätä elimistön poikkeustilan julistusta. Keho tietää ja keho muistaa. Kehoaan kannattaa kuunnella. Se antaa vastaukset kaikkiin kysymyksiin jotka koskevat ravitsemusta ja ravinnon vaikutuksia. Mikään julkinen tai yksityinen taho ei voi tuntea yksittäisen yksilön henkilöhistoriaa ja sen vaikutuksia ihmisen ravitsemuskäyttäytymiseen. Vain ihminen itse voi tietää.
Mutta ihminen itse ei ole syyllinen lihomiseensa yhtä vähän kuin hän on syyllinen sairastumiseensa anoreksiaan.

Kommentit

  1. Tietoa anoreksiasta henkilön kokemusten kautta. Anorektikko kertoo: "Sinä olet ruma. Olet lihava. Olet huono kaikessa, mitä yritätkään tehdä. Ei sinusta ole mihinkään." - Sairauden ääniä, jotka johtivat syvemmälle sairauteen. Haastattelu linkistä:
    https://yle.fi/uutiset/3-10300084

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Maakunta ja sote-kokonaisuus ei parane virheet hyväksyen!"

Soten taustalla runnotaan heikennyksiä luonnon- ja ympäristönsuojeluun. Tälle asialle on jäänyt mediassa kirpuntila. Sote on vienyt kaiken huomiomme. Oikea troijalainen!

Maakuntauudistuksen ja perustettavan Luova-viraston mukana on tulossa selvä vesitys ympäristönsuojeluun, ns. normin purkuna. Tästä eivät ole huolestuneet vain viherpipertäjät ja oppositiopoliitikot, vaan myös oikeusoppineet.
Julkisuudessa ministerit ovat esitelleet aluehallintovirastoihin kertyneet lupahakemuspinot, päätösten pitkät odotusajat ja sitten vielä päätöksistä valittavat ely-keskukset. Meille on piirretty kuva, jossa ely-keskukset vain haittaavat yrittäjiä.
Ely-keskusten lakisääteinen tehtävä on valvoa ympäristön yleistä etua. Ne ovat kaikkien kansalaisten jasuomalaisen luonnon asialla, mutta varsin varoen, virkamiesmäisesti. Päätöksissä olevista selkeistä virheistä ja laittomuuksista ely-keskuksen on siis virkansa puolesta valitettava.
Oikeusvaltiossa laillisuusvartija on oltava myös lupaviranomaisella. Täm…