Siirry pääsisältöön

Matkapuhelinten markkinajohtajan viimeinen töppäys


Nokia Matkapuhelinten viimeinen virhe oli valita Nokian älypuhelinten, Lumioiden, käyttöjärjestelmäksi Microsoftin Windows. NYPD eli New Yorkin poliisivoimat, teki erehdyksen valitessaan virkapuhelimeksi Nokia Lumian, Nokia Matkapuhelinten Windows-puhelimen. Saivat ne varmaankin ilmaiseksi.

Nokia-matkapuhelinten käyttäjänä 25 vuoden ajan, totean Siilasmaan & co ulostuloihin, että niin tai näin, syy Nokian puhelinliiketoiminnan romahdukseen oli liian usein suunnittelun kesken jättäminen ja jo tuotannossa olevien ohjelmistojen hylkääminen keskentekoisina.

https://yle.fi/uutiset/3-10419133
Symbian oli lupaava ja monessa mielessä edistyksellinen älypuhelinten käyttöjärjestelmä, mutta siinä oli muutama kiusallinen puute, kuten Nokian peruspuhelimissa aina 2010-luvulle saakka eli peruspuhelinten suunnittelun loppuvaiheisiin asti.

Yksi puute oli loki-toiminnossa. Muunmerkkiset puhelimet näyttävät puhelut jostakin numerosta erillisinä, jolloin näkee kellonajan, milloin puhelimen haltijaa on yritetty tavoittaa. Jokainen nokialainen niputtaa samasta numerosta saapuneet puhelut yhdeksi ja samaksi viimeisen soittoajan mukaan.

En käy muita puutteita luettelemaan, mutta ne tuntee jokainen, joka on näitä luureja käyttänyt päivittäin. Ollilan rooli tässä suunnitteluvirheessä voi hyvinkin olla ratkaiseva. Hän on vaatinut tulosta siellä mistä sitä ei kannata hakea ja laiminlyönyt parhaat puolet Nokia-luurien tekniikan kehittämisessä. Kuten juuri lokin reaaliaikaisen kirjaamistarkkuuden, mitä moni nokialaisen kapulan käyttäjä kaipasi.

Suunnitteluinsinöörien (ohjelmistosuunnittelijoiden) keskuudessa sitä kutsutaan asiantuntemattomuudeksi, ja tosiaankin – ylimmän johdon pelkääminen vie kaiken motivaation luoda kaikki kuluttajan tarpeet oikeasti täyttäviä puhelimia, olivatpa ne äly- tai peruspuhelimia.

Kilpailijat osasivat yksinkertaisesti tehdä parempia ja käyttökelpoisempia peruspuhelimia. Suomen kännykkäteknologia jäi kaikessa puolitiehen ja Suomessa suunnitellut peruspuhelimet kävivät vain yksinkertaiselle puhelimenkäyttäjälle, jolle riitti saada yhteys langattomasti.

Se ei riittänyt markkinajohtajuuden ylläpitoon kuin rajallisen ajan – siihen saakka kunnes peruspuhelinten ostajat ja käyttäjät alkoivat kaivata Nokia-puhelinten suunnittelijoiden "unohtamia" ominaisuuksia, joita kilpailijat jo tarjosivat.


Nokian Windows-puhelimet olivat lähinnä vitsi älypuhelinmarkkinoilla. Voi Stephen Elop, minkä teit, kun veit Nokian puhelinten kehityksen Microsoftin suuntaan.

Se oli brändin viimeinen virhe.

Lisätietoa linkistä:  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/jorma-ollilan-raivokohtauksista-on-kirjoitettu-hyvin-pitkaan--kl-kokosi-7-juttua-vuosien-varrelta/gzBZpVXs


Kommentit

 1. Olen kasvanut Nokian ”varjossa.”

  Sisarenpoikani työskenteli Nokian Oulun kännykkäyksikössä kunnes kyllästyi meininkiin.
  Hän siirtyi ohjelmistosuunnittelijaksi paikalliseen it-yhtiöön, jonka yhdysvaltalainen yhtiö osti. Sen jälkeen hän siirtyi työhön Piilaaksoon maailmanlaajuiseen yhtiöön, jossa on edelleen.

  Hyvän ystävä ja media-alan opiskelutoverini mies oli Nokian Espoon suunnitteluyksikössä projektipäällikkönä ja suunnittelujohtajana. Hän kyllästyi Nokiaan ja siirtyi nopeasti laajenneeseen startup-yritykseen jossa on edelleen.

  Hyvä tuttumme työskentelee Nokian verkkoyksikössä Espoossa.

  Perheeni on aina suosinut Nokia-puhelimia, mutta ne ovat hyvin käyttäjäepäystävällisiä.

  En osta nykyisiä HMD Nokia puhelimia, jotka kiinalainen yhtiö tekee Android-pohjalle.

  Olen täysin tyytyväinen nykyiseen Android-puhelimeeni, joka oli markkinoiden halvin neljä vuotta sitten, mutta tosi hyvä.

  Nokia-puhelimet ovat mahdollisimman hankalia käytössä. Kilpailijoiden ovat äärettömän paljon helpompia ja loogisempia, nopeampia ja toimivampia.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helsinki ja törkyinen Metropolihaave

KESKUSTELUJA HELSINGIN ENSIMMÄISESTÄ PIKARAITIOTIEN LINJAUKSESTA HAITTOINEEN JA KAUPUNKILAISTEN UNOHTAMISINEEN : kommentteja päättäjille ja asukkaille


Bussiliikenne on joustava, kiskoliikenne ei jousta. Siksi pikkukaupunki Helsingissä on pitäydyttävä busseissa ja odotettava, että suunnittelijat kehittävät Suomen oloihin sopivat sähköbussit, joiden kehittelyyn Ruotsissa on investoitu todella paljon. Metropolihaave Helsingistä elää vain kahden johtavan puolueen päässä, ei asukkaiden. Raide-Jokerille ei ole perusteltua olemassaolevaa tarvetta pienten liikennemäärien Helsingissä. Espoo on mukana, koska Helsinki maksaa suurimman osan pikaratikan (turhasta) investoinnista. Siksihän ne hyväksyivät Länsi-Metronkin. Sekin on kaupungin kahden johtavan puolueen metropolihaaveen tuote. Espoolaiset pilasivat Helsinginkin metron vaatimalla puolet lyhyemmät metrojunat ja asemalaiturit. Kaiken lisäksi he vaativat HSL:ltä takaisin osan suorista bussilinjoista. Näin länsimetro vain lisäsi bussiliikennett…

Diginatiivit pelastavat maailman?

"Oletko diginatiivi? Siinä tapauksessa olet todennäköisesti osallinen tulevaisuudessa tapahtuvasta tietotekniikan vallankumouksesta, joka mullistaa kaikki olemassaolevat käsityksemme työnteosta ja tietotekniikasta. Tämän päivän käytettävissä olevat kyvyt hyödyntää digitaalisuutta ja tietotekniikkaa ovat vasta harvojen hallussa. 10 - 20 vuoden kuluessa kaikki yhteiskuntien toiminnot tulevat muuuttumaan pohjia myöten. Nykyopetus on vielä riippuvainen ei-diginatiiveista ja hupenevista koulutusbudjeteista. Yhteenveto alan opetuksen lyhyestä historiasta Suomessa. [Linkki ei enää toimi. Toim. huom.]
Digitaalisuuden 'historiaa' subjektiivisesti
1960-luvun puolivälissä tutustuin ensi kertaa digitaaliseen tekniikkaan eräässä harrastelijoille tarkoitetussa ruotsalaista alkuperää olevassa kytkentäkaaviossa, jonka perusteella saattoi valmistaa FM-virittimen. Rakensin itselleni kuitenkin analogisen FM-radion. Pidän analogisesta tekniikasta edelleenkin enemmän kuin digitaalisesta, kun p…